Zembla over C2000

woensdag 07 januari 2004 21:10

Donderdag 8 januari zal de Vara in het programma Zembla aandacht besteden aan het communicatieproject C2000. Aanvang uitzending: 21.10 uur. Het is een onderwerp waar ik me als Kamerlid uitgebreid mee bezig heb gehouden. Voor Zembla was dat reden om mij dan ook uitgebreid te interviewen. Fragmenten van dat interview zijn in de uitzending van 8 januari terug te zien. Hieronder is het persbericht van de Vara over de uitzending terug te vinden.

persbericht

'ALS ELKE SECONDE TELT'



De noodhulpdiensten in Nederland gaan dit jaar over van een oud analoog netwerk naar het digitale radiocommunicatiesysteem C2000. De eerste regio waar dit systeem nu werkt is Zuid-Limburg. Zembla filmde de eerste ervaringen van agenten en ambulance. De dienders proberen tevergeefs in contact te komen met collega's van de meldkamer. Voor de ambulancedienst werkt C2000 zo slecht dat het noodzakelijk blijkt om terug te gaan op het verouderde analoge netwerk. Op diverse locaties, vooral in grote gebouwen, is er geen bereik met de gloednieuwe portofoons en mobilofoons. Agenten zeggen zich zelfs onveilig te voelen omdat ze in crisissituaties alleen kunnen komen te staan.

De ontvangstproblemen met C2000 zijn echter groter. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde ruim een jaar geleden een conceptlijst op. Hierop staan ruim 250 locaties zoals diverse tunnels, parkeergarages, ziekenhuizen en grote winkelcentra. Op dit soort plekken moeten extra voorzieningen worden getroffen om C2000 te kunnen blijven ontvangen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat de eigenaren van deze objecten zelf geld uittrekken voor de benodigde apparatuur. Particuliere eigenaren zijn hierover veelal nog niet op de hoogte gesteld. Per 1 januari 2005 moet C2000 landelijke dekking hebben. Hoeveel geld er totaal gemoeid is met het plaatsen van extra apparatuur is nog onduidelijk.

Alle politie- brandweer- en ambulancediensten in Nederland volgen de ontwikkelingen in Zuid-Limburg met argusogen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken erkent dat C2000 met ''kinderziektes'' kampt, maar een weg terug is er niet meer. Er is geen alternatief voor C2000 en de oude analoge netwerken zijn nagenoeg opgebruikt. Woordvoerder G. van de Kamp van de politievakorganisatie ACP noemt de bevindingen van Zembla verbijsterend. Hij ziet de veiligheid van hulpdiensten en burgers in het geding komen. ,,Het systeem had al lang in de lucht moeten zijn. De testfase is voorbij. Maar als ik nu hoor dat agenten voor de camera zeggen dat ze zich onveilig voelen, dan is dat heel ernstig, ook voor de veiligheid van burgers.''


Research: Marcel van Silfhout
Samenstelling en regie: Dirk Bayens.

Labels
Arie Slob
In de media

« Terug

Reacties op 'Zembla over C2000'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004 > januari