Kamerbijdrage Cynthia Ortega inbreng aanpassing van de wet arbeid vreemdelingen

woensdag 10 februari 2010 14:00

De leden van de ChristenUnie-fractie verwijzen naar de Memorie van Toelichting waarin de de regering uiteenzet dat in overleg met het UWV het beleid omtrent de nieuwe weigerings- en intrekkingsgronden nog zal worden ontwikkeld. Gaat de regering de Kamer nog nader informeren over deze weigerings- en intrekkingsgronden? Tevens willen deze leden weten wanneer de regering verwacht het aanvullende beleid over de weigerings- en intrekkingsgronden rond te hebben.

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen bovendien hoe deze criteria zich verhouden tot de wettelijke bepalingen voor het afwijzen of intrekken van het erkende referentschap. Bij de eerdere behandeling van de notitie Herziening Wet arbeid vreemdelingen (Kamerstuk 32 144, nr. 1) heeft de regering toegezegd in de uitvoeringsregels met betrekking tot het erkende referentschap rekening te houden met de positie van geestelijke dienaren.

De leden van de Christen- Unie-fractie willen weten of de regering inmiddels meer informatie kan verstrekken over de verdere uitwerking van de uitvoeringsregels en de voorwaarden. Ook vragen deze leden of de regering naast geestelijke dienaren die een armoedebelofte doen tevens rekening gaat houden met geestelijke dienaren die door middel van giften in hun levensbehoefte voorzien. Bovendien is er sprake van dat voor geestelijke dienaren de vergoedingen zoals kost en inwoning worden meegenomen in de berekening om tot het verplicht gestelde niveau van het wettelijk minimumloon te komen. Hoe moet dit in de praktijk uitgevoerd worden en levert dit geen onnodige belemmering op voor het werk van geestelijke dienaren? Daarnaast verwacht de regering dat de nu voorgestelde aanpassingen aan de Wav de handhaving van het integratiebeleid ten goede komen. Op welke wijze verwacht dat de regering precies dat deze wijzigingen aan de Wav bijdragen aan de handhaving, zo vragen de leden van de Christen- Unie-fractie. 

De leden van de ChristenUnie-fractie merken op dat Vluchtelingenwerk Nederland er op heeft gewezen dat asielzoekers onder voorwaarden 24 weken per jaar mogen werken, met een wachttijd van 28 weken. Heeft de aanpassing van de Wav uitgaande van rechtsgelijkheid nog gevolgen voor de wachttijd voor asielzoekers, zo willen de leden van de ChristenUniefractie weten. 

 

Artikel I, Wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen, onderdeel C

De leden van de ChristenUnie-fractie constateren dat de voorgestelde aanpassing van de Wet arbeid vreemdelingen (artikel 12a) nieuwe gronden bevat om een reeds afgegeven tewerkstellingsvergunning in te trekken. Dit kan volgens het voorgestelde wetwijziging als er een bestuurlijke boete is opgelegd of indiende referent gestraft is op grond van artikel 108 van die wet. Hiervoor wordt een periode van vijf jaar voorafgaande aan de aanvraag van de tewerkstellingsvergunning in acht genomen. De leden van de ChristenUnie-fractie vragen de regering om toe te lichten of deze nieuwe bepaling ook met terugwerkende kracht geldt voor afgegeven tewerkstellingsvergunningen die zijn afgegeven voordat de nu voorgestelde aanpassingen van de Wet arbeid vreemdelingen in werking treden.  

 

Artikel II, Inwerkingtreding

Wanneer zullen de voorgestelde wijziging van de Wav in werking gaan treden, zo vragen de leden van de ChristenUnie-fractie aan de regering. Waar hangt het moment van inwerkingtreding van af en hoe is dit gerelateerd aan de notitie

Labels
Bijdragen
Cynthia Ortega

« Terug

Archief > 2010 > februari