Inbreng Cynthia Ortega inzake Innovatieve experimenteerruimte onderwijs.

woensdag 15 februari 2012 00:00

Inbreng verslag (wetsvoorstel) van ChristenUnie Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn inzake Wijziging van enkele onderwijswetten om te voorzien in en een brede en duurzame grondslag voor innovatieve experimenten (Innovatieve experimenteerruimte onderwijs).

Onderwerp:   Wijziging van enkele onderwijswetten om te voorzien in en een brede en duurzame grondslag voor innovatieve experimenten (Innovatieve experimenteerruimte onderwijs)

Kamerstuk:   33 116

Datum:            15 februari 2012

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben kennisgenomen van de Wet Innovatieve experimenteerruimte onderwijs. Zij erkennen dat experimenten meerwaarde kunnen hebben om het onderwijs te verbeteren, bijvoorbeeld door de aansluiting tussen vmbo en mbo te versterken en schooluitval tegen te gaan. De leden hebben echter wel zorgen over de zeggenschap van individuele schoolbesturen en van ouders bij deze wetwijziging over experimenten in hun onderwijssector of in hun regio.

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen op welke manier de financiering van experimenten wordt geregeld. De marges binnen de onderwijsbegroting zijn krap, waardoor financiering van experimenten mogelijk ten koste gaat van de reguliere kosten van het onderwijs.

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen waarom geen aansluiting is gezocht bij de Experimentenwet Onderwijs (EWO). Welke voorbeelden van experimenten op basis van de EWO zijn er geweest?

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen in hoeverre schoolbesturen zeggenschap houden over eigen onderwijskeuzes en behoud van de richting en inrichting van het onderwijs, wanneer besloten wordt voor een bepaalde sector of regio dat experimenteerruimte wettelijk mogelijk wordt gemaakt. In krimpgebieden kan externe druk op schoolbesturen ontstaan, bijvoorbeeld door het gemeente- of provinciebestuur, om samen te gaan werken. Een ander voorbeeld is het experiment rondom toelating van 3-jarigen op scholen. Hoe blijven de waarborgen voor de autonomie van schoolbesturen in stand? Wat is de zeggenschap van ouders bij een dergelijk experiment met toelating van 3-jarigen?

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen wat wordt bedoeld met verruiming van mogelijkheden van samenwerking in krimpgebieden. Op welke manier blijft het duale stelsel in stand? Welke toets geeft de waarborgen voor behoud van autonomie van schoolbesturen en voor het respecteren van artikel 23 van de Grondwet? Hoe staat eventuele verruiming van samenwerkingsmogelijkheden in verhouding tot de onlangs aangenomen wetgeving over samenwerkingsscholen?

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen op welke manier de Tweede Kamer wordt betrokken bij het borgen van nieuwe experimenteerruimte. 

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen op welke manier een consultatieronde is geweest op de BES-eilanden onder schoolbesturen. Heeft de regering op basis van de WOL BES, art. 209, schoolbesturen geconsulteerd over deze wetgeving? Wat was de reactie op deze voorliggende wetgeving?

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.

 

 

 


Labels
Bijdragen
Cynthia Ortega

« Terug

Archief > 2012 > februari