Inbreng verslag (wetsvoorstel) Esmé Wiegman inzake Beginselenwet AWBZ-zorg.
Inbreng verslag (wetsvoorstel) van ChristenUnie Tweede Kamerlid Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink inzake de Beginselenwet AWBZ-zorg.
Onderwerp: Bepalingen ter versterking van de zeggenschap en bescherming tegen geweld in de zorgrelatie van cliënten in de AWBZ-zorg (Beginselenwet AWBZ-zorg)
Kamerstuk: 33 109
Datum: 1 februari 2012
1. Inleiding
De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met onvrede kennisgenomen van voorliggend wetsvoorstel. Deze leden constateren dat de Beginselenwet AWBZ-zorg gerechtvaardigd wordt door middel van eerder aangekondigde maatregelen en wetten en als sluitstuk hierop wordt gezien. Deze leden menen echter dat deze eerder aangekondigde maatregelen en wetten juist een argument zijn om te twijfelen aan de noodzaak van de Beginselenwet AWBZ-zorg. Daarom hebben zij een aantal opmerkingen en vragen over deze wet.
2. Aard van de problemen waarmee de cliënten van AWBZ-instellingen te maken krijgen
De leden van de fractie van de ChristenUnie wijzen op de opmerkingen van de Raad van State waar aandacht wordt gevraagd voor de dieperlig-gende oorzaken van de gebreken bij het opstellen van zorgplannen en met name het gebrek aan betrokkenheid van de cliënt bij de zorgplannen. De Raad van State vraagt of het wettelijk voorschrijven van zorgplannen en de invloed van de cliënt daarop een adequaat middel is voor versterking van de positie van de cliënt, gelet op de in de praktijk gebleken barrières voor het daadwerkelijk gebruik van zorgplannen. Bewoners zijn onte-vreden over de tijd en aandacht die het personeel voor hen heeft en er is geen tijd voor levensvragen of voor een vertrouwelijk gesprek. Deze leden zijn er dus nog niet van overtuigd dat deze problemen worden opgelost door de Beginselenwet AWBZ-zorg of door het Convenant Langdurige zorg. Deze leden menen dat een cultuurverandering noodzakelijk is. Graag zien zij op dit punt een reactie. De leden van de fractie van de ChristenUnie lezen dat dit wetsvoorstel niet is bedoeld als panacee voor alle problemen in de langdurige zorg. Deze leden vragen of deze wet meer problemen creëert dan oplost. Wanneer gewone afspraken worden verheven tot regels en wetten wordt er volgens deze leden een wig gedreven tussen zorgverlener en cliënt. Temeer wanneer het claimgedrag ook toeneemt. Zij zouden op deze uitspraak graag een reactie zien.
3. Maatregelen om de problemen aan te pakken
De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen op welke wijze het Kwaliteitsinstituut verzorgenden niveau 2 en 3 ondersteuning en versterking zal bieden. De leden van de ChristenUnie-fractie vragen ook of het verstandig is om het Convenant Investeringen Langdurige Zorg expliciet te koppelen aan de Beginselenwet AWBZ-zorg. Het convenant heeft meer dan deze wet voor ogen. Deze leden zien het nut van meer en beter opgeleide verpleeg-kundigen en verzorgenden die beschikbaar komen voor het werk in de langdurige zorg. Zij merken op dat het convenant niet gerechtvaardigd mag worden door de Beginselenwet. De huidige situatie, los van de Beginselenwet AWBZ-zorg, vraagt namelijk al om extra investeringen in de langdurige zorg.
De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen nadere toelichting op het recht: «mogelijkheden tot het beleven van en leven overeenkomstig hun godsdienst of levensovertuiging.» Deze leden merken op dat dit recht ook geborgd kan worden in de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz). Tevens vragen zij wat het juridische verschil is tussen deze bepaling in de Kwaliteitswet zorginstellingen en de Beginselenwet AWBZ-zorg.
6. De keuze voor een specifieke wettelijke regeling naast de Wet cliëntenrechten zorg
De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen of dit wetsvoorstel niet eenvoudiger onderdeel had kunnen zijn van de Wet cliëntenrechten zorg. Zij menen dat de argumenten om dit niet te doen niet opwegen tegen de argumenten om dit wel te doen. Zij zijn het eens met de kritiek van de Raad van State die van oordeel is dat de wens om dit wetsvoorstel spoedig in werking te laten treden niet zo zwaar weegt dat dit een afzonderlijke wet naast de Wcz rechtvaardigt. De leden van de ChristenUnie-fractie merken op dat de Wcz ook geldt voor cliënten binnen een instelling. Daarom zouden deze leden liever zien dat er een extra versterking voor de positie van cliënten in een instelling binnen de Wcz wordt geregeld. Genoemde leden vinden instemming van cliënten belangrijk, daarom vragen zij in hoeverre er tijdens de opleiding van verzorgenden voldoende aandacht is voor het vragen van instemming van cliënten bij het opstellen van een zorgplan. De leden van de fractie van de ChristenUnie beseffen dat de ratificatiepro-cedure voor het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap een verplichting met zich meebrengt om ervoor zorg te dragen dat de individuele autonomie en onafhankelijkheid, met inbegrip van de vrijheid eigen keuzes te maken, van mensen met een beperking wordt gewaarborgd. Deze leden menen dat dit ook in de Wcz geregeld kan worden. Zij vragen of de regering het hiermee eens is.
7. Versterking van toezicht en handhaving door de IGZ
De leden van de fractie van de ChristenUnie merken op dat de IGZ zich al aan het voorbereiden is op de Beginselenwet AWBZ-zorg. Zo wordt er rekening gehouden met vastlegging van rechten van bewoners van instellingen, de verplichte VOG in de ouderenzorg, de wettelijke meldplicht ouderenmishandeling en toegankelijkheid van de IGZ voor onderzoek van en ingrijpen bij zeer ernstige klachten inzake persoonlijke verzorging en bejegening. Deze leden zouden graag inzicht krijgen in de stand van zaken van de organisatie hiervan binnen de IGZ.
9. Consultatie
De leden van de fractie van de ChristenUnie merken op dat er op 14 maart 2011 met 100 vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties, cliëntenraden, verzorgenden, zorgaanbieders en verzekeraars is gesproken over de Beginselenwet. Deze leden vragen of het mogelijk is om een verslag van deze bijeenkomst te ontvangen. Hierin zouden zij specifieke informatie willen ontvangen over het aantal betrokken partijen en hun specifieke inbreng. Deze leden vragen bijvoorbeeld wat de rol van verzekeraars was tijdens deze bijeenkomst. Heeft er na het indienen van het wetsvoorstel nog nader overleg met de betrokkenen plaatsgevonden? Zo ja, in welk verband en wanneer is dit overleg geweest? Als dit niet is gebeurd, vragen deze leden om deze wet alsnog voor consultatie aan te bieden. Tevens vragen de leden van de ChristenUnie-fractie of er wel voldoende gehoor is gegeven aan de angst van veldpartijen, zoals deze ook in de memorie van toelichting is beschreven, voor het werken met afvinklijstjes en claimgedrag. Deze leden krijgen de indruk dat de regering zich ervan bewust is dat door de Beginselenwet claimgedrag wordt gestimuleerd. Maar als dit het geval is waarom worden de kosten voor verdere juridisering niet meegenomen in het hoofdstuk «Kosten en administratieve lasten» van de memorie van toelichting. Deze leden vragen op dit laatste punt nadere uitleg. Ook vragen zij nadere uitleg waarom er toch voor gekozen is om de aparte onderdelen van een zorgplan in de wet vast te leggen. In plaats daarvan had er ook gekozen kunnen worden voor het noemen van verschillende onderdelen uit het zorgplan in een toelichting.
11. Kosten en administratieve lasten
De leden van de fractie van de ChristenUnie merken op dat de kosten van het wetsvoorstel fors zijn. De totale lasten van de Beginselenwet bedragen
€ 1 864 980,00 per jaar. Er wordt geconcludeerd dat het voorstel niet leidt tot een toename van de lastendruk. Er wordt in de memorie van toelich-ting aangegeven dat op termijn zelfs sprake zal zijn van tijdwinst, omdat er per cliënt een sneller overzicht is van de gemaakte afspraken. Maar waarom zijn deze kosten van de meldplicht voor instellingen bij de IGZ voor geweld in de zorgrelatie niet meegenomen? Deze leden verwachten dat dit ook zal leiden tot een toename van de administratieve lasten. De leden van de fractie van de ChristenUnie merken op dat zorgaan-bieders moeten zorgen voor een schriftelijk vastgelegde interne procedure. De toename van de uitgaven voor de VOG wordt neergelegd bij de burger en niet per definitie bij de zorgaanbieder. Toch is het voor instanties gebruikelijk dat de kosten voor een aanvraag voor een VOG door hen worden vergoed. Waarom is er niet van dit gebruik uitgegaan? Kunnen deze kosten alsnog worden meegenomen? Graag zien de leden van de fractie van de ChristenUnie een herberekening van de te verwachten kosten van de wet, waarbij ook de indirecte kosten van de toename van claimgedrag en de hierboven genoemde punten worden meegenomen.
Slotbepalingen
De leden van de fractie van de ChristenUnie merken op dat er geen wettelijke evaluatiebepaling is opgenomen. Gezien de veelheid aan opmerkingen en vragen over deze wet is het voor deze leden belangrijk dat er een evaluatiebepaling in de wet wordt opgenomen.
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
- Labels
- Bijdragen
- Esmé Wiegman
Archief > 2012 > februari
- 29-02-2012 29-02-2012 12:20 - Slob: behoud werkgelegenheid moet topprioriteit Catshuis-formatie worden
- 29-02-2012 29-02-2012 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenair debat over recessie, oplopende werkloosheid en bezuinigingen.
- 29-02-2012 29-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan plenair debat verslag AO BES-aangelegenheden met de minister van BZK.
- 29-02-2012 29-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Pensioenonderwerpen.
- 28-02-2012 28-02-2012 17:42 - 'Stop met te snel levens beëindigen van baby's met open ruggetje'
- 28-02-2012 28-02-2012 17:31 - 'Een echte held, kiest statiegeld'
- 28-02-2012 28-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat over de agenda van de Europese Top.
- 28-02-2012 28-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenair debat over klinisch medische schade kinderen asielzoekers.
- 27-02-2012 27-02-2012 19:57 - ChristenUnie: zwerfafval tegengaan door uitbreiding statiegeld
- 27-02-2012 27-02-2012 00:00 - Inbreng Cynthia Ortega inzake Wijziging Wet educatie en beroepsonderwijs.
- 23-02-2012 23-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Esmé Wiegman inzake de euthanasie bij dementie.
- 21-02-2012 21-02-2012 00:00 - Inbreng Arie Slob inzake standpunt doortrekking A15 naar A21 in regio Arnhem Nijmegen.
- 20-02-2012 20-02-2012 15:52 - Reactie Arie Slob op het vertrek van Job Cohen
- 20-02-2012 20-02-2012 11:39 - Weblog Esmé Wiegman: tranen prikten in mijn ogen
- 17-02-2012 17-02-2012 11:16 - Slob: "We moeten ons nu sterk maken voor de mensen in het land"
- 17-02-2012 17-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind ivm de komst van een extremistische imam naar Nederland.
- 16-02-2012 16-02-2012 12:51 - Slob: Minister moet regie om spoor robuust te maken
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het voortgezet algemeen overleg HSA problematiek en hoofdrailnet.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het voortgezet algemeen overleg Winterproblematiek op het spoor.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het voortgezet algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman in het plenaire debat over het natuurakkoord.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman in het voortgezet algemeen overleg Tuinbouw.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Arie Slob inzake doortrekking A15 naar A12 regio Arnhem Nijmegen.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Inbreng Esmé Wiegman inz. Aanbieding ontwerpbesluit wijz. Besluit stortplaatsen en stortverboden.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Inbreng Esmé Wiegman inzake Wijziging Wet maatschappelijke ondersteuning.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Inbreng Carola Schouten inzake Wijziging Wet Studiefinanciering 2000.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Eurogroep/Ecofin Raad.
- 16-02-2012 16-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken.
- 15-02-2012 15-02-2012 17:45 - Schouten: Rutte mee naar Japan voor behoud NedCar
- 15-02-2012 15-02-2012 15:42 - Kamermeerderheid wil extremistische shariageleerde weren uit Nederland
- 15-02-2012 15-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de komst van een extremistische imam naar Nederland.
- 15-02-2012 15-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat over de sluiting van NedCar.
- 15-02-2012 15-02-2012 00:00 - Inbreng Cynthia Ortega inzake Innovatieve experimenteerruimte onderwijs.
- 15-02-2012 15-02-2012 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het algemeen overleg HSA-problematiek en Hoofdrailnet.
- 15-02-2012 15-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Fiscale agenda.
- 15-02-2012 15-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Zorglandschap.
- 15-02-2012 15-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg groenboek gezinshereniging.
- 14-02-2012 14-02-2012 20:55 - ChristenUnie roept op tot openheid van zaken in orthodox-protestantse kring
- 14-02-2012 14-02-2012 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het algemeen overleg Winterproblematiek spoor e.a.
- 14-02-2012 14-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Duurzaam inkopen en Palmolie.
- 14-02-2012 14-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg PAS/Natura 2000.
- 13-02-2012 13-02-2012 11:40 - Opinie Volkskrant: beter worstelen met ouderdom dan definitief kiezen voor de dood
- 13-02-2012 13-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind inz. ILO rapport "Buried in Bricks" en NAVO/ISAF betrokkenheid.
- 09-02-2012 09-02-2012 18:45 - ChristenUnie wil nationaal actieplan Huiselijk geweld
- 09-02-2012 09-02-2012 17:33 - Kamer: stel eerlijke eisen bij aanbestedingen
- 09-02-2012 09-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Esmé Wiegman, Joël Voordewind: Het rapport 'Belofte maakt schuld? Scheiden ook.
- 09-02-2012 09-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Alcoholbeleid.
- 09-02-2012 09-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenair debat over de Staat van de Europese Unie.
- 09-02-2012 09-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het algemeen overleg Ketenbepaling in de flexwet.
- 09-02-2012 09-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Eindevaluatie Nederlandse ISAF missie in Uruzgan.
- 09-02-2012 09-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Huiselijk geweld.
- 09-02-2012 09-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het verzamel algemeen overleg Energie.
- 08-02-2012 08-02-2012 16:00 - ChristenUnie wil bewustzijn gevolgen scheiding vergroten
- 08-02-2012 08-02-2012 10:34 - Opinie Trouw: Geen werkgelegenheid, maar massawerkloosheid
- 08-02-2012 08-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Rapport "Beperkt weerbaar".
- 08-02-2012 08-02-2012 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenair debat Wijziging Wet veiligheidsregio's brandweer.
- 08-02-2012 08-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het voortgezet algemeen overleg Zorgverzekeringswet.
- 08-02-2012 08-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het voortgezet algemeen overleg Euthanasie.
- 08-02-2012 08-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het algemeen overleg UWV-onderwerpen.
- 07-02-2012 07-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat Tweede pakket wetgeving financiële markten.
- 07-02-2012 07-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Situatie Arabische regio.
- 06-02-2012 06-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Arie Slob inzake de interoperabiliteit op het grenstraject Arnhem-Emmerich.
- 06-02-2012 06-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de bevindingen van het boek "Deception".
- 06-02-2012 06-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het wetgevingsoverleg inzake het tweede FM-pakket.
- 06-02-2012 06-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het algemeen overleg BES aangelegenheden met de minister van BZK en KR.
- 06-02-2012 06-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het algemeen overleg BES aangelegenheden met de minister van V & J.
- 06-02-2012 06-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het algemeen overleg BES aangelegenheden met de minister van OCW.
- 06-02-2012 06-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het algemeen overleg BES aangelegenheden met de minister van I & A.
- 03-02-2012 03-02-2012 18:58 - Aanpak huiselijk geweld
- 03-02-2012 03-02-2012 16:41 - ‘Rosenthal, dring bij Egyptisch parlement aan op recht bekering’
- 03-02-2012 03-02-2012 11:07 - Slob wil Nationale Onderwijsdag om vertrouwen te herstellen
- 02-02-2012 02-02-2012 18:34 - ChristenUnie wil verhoging AOW-leeftijd vervroegen
- 02-02-2012 02-02-2012 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Carola Schouten inzake de Wet bankenbelasting.
- 02-02-2012 02-02-2012 00:00 - Inbreng Arie Slob inz. Wijziging Gemeentewet, Wet wapens en munitie en Politiewet 201X.
- 02-02-2012 02-02-2012 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Uitfasering bilaterale ontwikkelingssamenwerking.
- 01-02-2012 01-02-2012 16:04 - Ortega: nieuwe Wet Werken naar Vermogen is gedrocht geworden
- 01-02-2012 01-02-2012 12:09 - Slob wil openheid kabinet over bezuinigingsopties
- 01-02-2012 01-02-2012 10:05 - ChristenUnie: kabinet moet meer doen tegen overgewicht
- 01-02-2012 01-02-2012 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind inz. mogelijke samenwerking Taliban en het Afghaanse leger.
- 01-02-2012 01-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat inz. wetsvoorstel Nieuwe regels omtrent aanbestedingen.
- 01-02-2012 01-02-2012 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het plenaire debat over het burgerinitiatief "AOW omhoog!".
- 01-02-2012 01-02-2012 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat inz. Wet verhoging pensioenleeftijd, extra verhoging AOW.
- 01-02-2012 01-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Flexibilisering jeugdgezondheidszorg.
- 01-02-2012 01-02-2012 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Tuinbouw.
- 01-02-2012 01-02-2012 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Esmé Wiegman inzake Beginselenwet AWBZ-zorg.