TweeVandaag: Specifiek pardon voor slachtoffers Schipholbrand

dinsdag 01 november 2005 09:49

TweeVandaag spreekt met de Amsterdamse oud-burgemeester Van Thijn en met André Rouvoet. André Rouvoet pleit voor een specifiek pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die getroffen zijn door de brand op Schiphol. Hij maakt daarbij onderscheid tussen criminelen die daar opgesloten zaten en de eerst genoemde groep. Ook pleit Rouvoet voor een goede behandeling en opvang van de slachtoffers. Sommige worden vastgehouden in isoleercellen, wat hij ondanks het cellentekort onacceptabel vindt na deze traumatische ervaring.

Politici roepen op tot een generaal pardon voor overlevenden van de brand in het cellencomplex van Schiphol. Een dergelijk pardon is niet uniek: ook tijdens de Bijlmerramp kregen illegale slachtoffers een generaal pardon.

Wanneer ervan uit wordt gegaan dat de brand in het cellencomplex, waarbij elf doden vielen, een humanitaire ramp is dan is dat een reden om de permissie te geven. Maar moeten de vreemdelingen die in detentie zaten vanwege bolletjesslikken gelijk worden gesteld aan vreemdelingen die daar zaten enkel en alleen vanwege het feit dat ze uitgeprocedeerd waren?

Het dilemma laat zich schrijnend illustreren door het verhaal van de familie Kondehson. De dochter van de familie is voor de kerk getrouwd met een Nigeriaan. De man zat ten tijde van de brand in het cellencomplex en heeft veertig minuten moeten wachten op hulp. In die veertig minuten zijn zijn longen aangetast door rook.

Bekijk het video-fragment

Bron: TweeVandaag

Zie ook:

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'TweeVandaag: Specifiek pardon voor slachtoffers Schipholbrand'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november