Van Vollenhoven onderzoekt ook nazorg

vrijdag 04 november 2005 08:53

Tweede-Kamerlid André Rouvoet (ChristenUnie) drong er eerder deze week op aan om ook de nazorg van overlevenden mee te nemen in het onderzoek.

Bron: Trouw

(Novum) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat naast de oorzaak van de brand op Schiphol, waarbij vorige week elf mensen om het leven kwamen, ook de nazorg voor de overlevenden onderzoeken. Dat zegt voorzitter van de raad Pieter van Vollenhoven vrijdag in de Volkskrant. In het cellenblok verbleven tijdens de brand 268 mensen, voornamelijk drugskoeriers en uitgeprocedeerde asielzoekers.

De raad onderzoekt de oorzaak en de ontwikkeling van de brand, de bestijding van de brand, de vergunningen en de wijze waarop deze zijn gecontroleerd, en de nazorg. De raad brengt in december en maart verslag uit van haar vorderingen. Van Vollenhoven zei donderdag in het NOS Journaal haast te willen maken met het onderzoek. Ook het Openbaar Ministerie en de gemeente Haarlemmermeer hebben een onderzoek ingesteld naar de Schipholbrand.

Tweede-Kamerlid André Rouvoet (ChristenUnie) drong er eerder deze week op aan om ook de nazorg van overlevenden mee te nemen in het onderzoek. Hij zegt signalen te hebben ontvangen dat het hiermee niet goed zit. Gevangenen die de brand hebben overleefd, zijn ondergebracht in gevangenissen in onder meer Zeist en Rotterdam. Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) zegt dat ze goed worden behandeld, maar velen zouden klagen over omstandigheden waarin ze verkeren.

Eén van de gevangenen die de brand heeft meegemaakt is inmiddels weer op vrije voeten. De rechtbank in Den Haag liet de 23-jarige Bulgaar vrij, omdat de overplaatsing van Schiphol naar de detentieboot in Rotterdam onrechtmatig was. De Bulgaar zou op de dag van de ramp uit vrije wil naar zijn thuisland vertrekken.

Verschillende asieljuristen eisen dat hun cliënten ook worden vrijgelaten. Hiervoor hebben ze allen een beroep ingesteld, zegt Loes Vellenga van de Vereniging Asieljuristen Nederland in de krant. Gevangenen stellen dat ze een traumatische ervaring hebben opgedaan, anderen beroepen zich op een inhumane situatie of omdat er geen plaatsbeschikking is afgegeven. Zo'n beschikking is formeel nodig voor een gevangene mag worden overgeplaatst.

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Van Vollenhoven onderzoekt ook nazorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november