Schouten bespreekt misstanden prostitutie

vrijdag 16 december 2011 14:50

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wil alles op alles zetten om misstanden in de prostitutiebranche hard aan te pakken. Daartoe heeft Schouten overleg gehad met organisaties die werkzaam zijn onder prostituees en zich bezig houden met de opvang van slachtoffers. Schouten: ,,De verhalen zijn indringend. De misstanden in deze branche zijn omvangrijk. Er zijn onvoldoende opvangplekken voor slachtoffers en de bureaucratische rompslomp na het doen van een aangifte is alles behalve behulpzaam.”

Ook met raadsfracties van plaatsen waar men kampt met problemen in de prostitutiebranche heeft Schouten overleg gehad. De ChristenUnie heeft tijdens het Kamerdebat gepleit voor strenge maatregelen om misstanden en mensenhandel in de prostitutiesector aan te pakken. Maatregelen zoals de verhoging van de strafmaat voor mensenhandel van 6 naar 12 jaar, meer politiecapaciteit om misstanden aan te pakken en een meldnummer voor slachtoffers van mensenhandel.

Lokale fracties van de ChristenUnie spannen zich in om misstanden binnen de sector aan de kaak te stellen. De fracties willen dat gemeentes ruimte maken in de begroting om de financiering en uitvoering van uitstapprogramma’s te bevorderen. Gesprekken tussen verschillende raadsfracties wijzen uit dat misstanden op het gebied van mensenhandel en prostitutie leden niet onberoerd laten. De raadsfracties vinden goede voorlichting van groot belang en willen dat politie en justitie de misstanden zeer serieus nemen. Slachtoffers moeten goed begeleid worden door hulporganisaties en moeten kunnen rekenen op leefgeld gedurende de wachttijd op een uitkering.

Schouten heeft eerder aangekondigd te werken aan een initiatiefwetsvoorstel als de aanscherpingen van de huidige wet niet leiden tot verbeteringen. De ChristenUnie vindt dat er geen tijd verloren mag gaan. De partij gaat onderzoeken of ‘het Zweedse model’ toepasbaar is in Nederland. In Zweden zijn pooiers en prostituanten (bezoekers of klanten van een prostituee) strafbaar gesteld. De prostituee is daar niet strafbaar omdat het land ervan uitgaat dat sekswerkers slachtoffers zijn. Prostitutie op straat lijkt er sterk te zijn verminderd, en de politie vangt signalen op dat de mensenhandelaren liever niet meer naar Zweden gaan. Schouten: ,,Ik ga binnenkort naar Stockholm om te spreken met politie, justitie, hulpverleners en politici om na te gaan of wij van Zweden kunnen leren om dit grote onrecht te bestrijden.”

Labels
Carola Schouten
Godsdienst en mensenrechten
Mensenhandel en prostitutie
Opvang

« Terug

Archief > 2011 > december