Afghaanse bekeerling mogelijk veroordeeld tot doodstraf

vrijdag 24 maart 2006 12:20

Abdul Rahman wordt in Afghanistan mogelijk veroordeeld tot de doodstraf omdat hij zich bekeerd heeft tot het christendom. In Afghanistan staat de doodstraf op afval van de islam, maar tot nu toe had zich nog nooit een rechtszaak voorgedaan.

Voor het werkelijk uitvoeren van de doodstraf is de toestemming van president Karzai nodig. Veel landen binnen Europa en de VS oefenen grote druk uit op Afghanistan om de doodstraf niet uit te spreken. De ChristenUnie heeft samen met andere partijen de Nederlandse regering opgeroepen om druk uit te oefenen om deze doodstraf te voorkomen.

In Afghanistan zijn honderden christenen, bekeerde moslims, die in moeilijke omstandigheden leven. Zelfs voor hun eigen familie moeten ze hun geloofsovertuiging vaak geheim houden omdat ze anders het gevaar lopen om vermoord te worden. Niet alleen de overheid, ook de samenleving accepteert het niet dat een moslim van geloof verandert.

Nederland heeft troepen naar Afghanistan gestuurd om een rechtsorde te ondersteunen en mogelijk te maken die de mensenrechten, waaronder de vrijheid van godsdienst, respecteert. Het is duidelijk dat op dit moment die rechtsorde nog niet in Afghanistan bestaat. Het terugtrekken van de troepen wanneer de doodstraf tegen Abdul Raman toch wordt uitgesproken, betekent in feite dat wij de Afghanen en de Afghaanse christenen in de steek laten. Met het vertrek van westerse mogendheden uit Afghanistan verdwijnt de hoop op een beter leven van christenen in dit land.

Het is ook niet zo dat Nederland zijn troepen in Afghanistan moet laten blijven, wat er ook gebeurt. Er moet wel zicht zijn op vooruitgang met betrekking tot de godsdienstvrijheid en andere mensenrechten. Het zal vele jaren duren voor er werkelijke verbetering is.

Er is grond om te hopen dat de druk vanuit het westen zal voorkomen dat de doodstraf tegen Abdul Rahman niet zal worden uitgesproken. Afghanistan is afhankelijk van de westerse militaire aanwezigheid. Maar het voorkomen van deze doodstraf is niet genoeg. Nederland zal door stille diplomatie en grote druk achter de schermen aan moeten blijven dringen op godsdienstvrijheid in Afghanistan. Wij mogen de Afghaanse christenen niet in de steek laten.

Zie ook:
Dossier: Godsdienstvrijheid Afghanistan

Labels

« Terug

Reacties op 'Afghaanse bekeerling mogelijk veroordeeld tot doodstraf'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > maart