Bijdrage Ed Anker aan het AO rapportage vreemdelingenketen

donderdag 02 april 2009 16:00

 

De heer Anker (ChristenUnie): Voorzitter. Dit is deel twee van een AO dat wij oorspronkelijk op een middag zouden houden. Ik heb slechts over een paar stukken enkele opmerkingen. De actualiteit van het afgelopen halfuur brengt mij tot de volgende vraag. Een collega van ons heeft een specifiek dossier gekregen. Dat moet van de IND afkomstig zijn. Ik zie ook wel eens een dossier, maar dat is dan met toestemming van de betrokkene. Men legt mij dat voor omdat men benieuwd is, wat ik ervan vind. Als een advocaat dat doet, heeft de cliënt daar altijd toestemming voor gegeven. Ik vraag mij af hoe de heer Fritsma dit dossier heeft gekregen. Het is niet netjes als hem dit door iemand van de IND is toegespeeld terwijl andere Kamerleden het stuk niet hebben gekregen. Het gaat om een persoonlijke zaak en ik vraag mij af of de betrokkene hier wel toestemming voor heeft gegeven. Blijkbaar staan alle gegevens er nog in. Ik vraag aan de heer Fritsma hoe hij hieraan komt. Ik vraag de staatssecretaris wat zij ervan vindt dat dit soort dossiers bij de heer Fritsma terecht kan komen en welke acties zij hier eventueel tegen wil ondernemen.

 

De voorzitter: Wij gaan nu niet onderling discussiëren. De heer Fritsma kan hier in tweede termijn op reageren.

 

De heer Anker (ChristenUnie): Deze kwestie moet vandaag wel uit de wereld.

            De pilot voor beschermde opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen vind ik een prima initiatief, maar toch zijn er weer elf Indiase jongens verdwenen. Wij weten allemaal dat die geen glansrijke schoolcarrière tegemoet gaan, maar hoogstwaarschijnlijk in een vreselijk illegaal circuit terechtkomen. Dat baart mijn fractie enorme zorgen. Gelukkig wordt hierop gereageerd met extra surveillance en extra toezicht, maar ik vraag mij af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Met de beschermde opvang wilden wij juist dit soort dingen voorkomen. Waarom zijn er pas later extra maatregelen genomen? Had dit niet kunnen worden voorzien? Heeft de staatssecretaris middelen nodig om deze opvang te verbeteren? Wij willen niet dat hier kinderen worden weggehaald door mensenhandelaren en dat zij vervolgens in Nederland of elders in Europa in de prostitutie terechtkomen.

            Hoe staat het met de aanpak van mensenhandel? Gelukkig is de bestrijding van deze vreselijke misdaad een prioriteit van het kabinet. Heeft een en ander ertoe geleid dat er meer aangiftes zijn gedaan? Wordt de opsporing geïntensiveerd? Hoe staat het met de uitvoering van de motie van collega Spekman en mij over de perspectiefaanpak? Hoe gaat het met het deprogrammeren? Dit is een vreselijke term in dit verband. Wij hebben allemaal de rapportages gezien over de Nigeriaanse bende die is opgepakt. Kinderen die slachtoffer zijn van voodoo-rituelen zijn naar Nederland gebracht. Zij zijn geheel geprogrammeerd om bijvoorbeeld de prostitutie in te gaan. Hoe gaat het precies in de beschermde opvang? Komt men daar wel aan toe? Is er een dilemma tussen beveiligen enerzijds en behandelen anderzijds?

            Wat de huisvesting betreft, is het heel fijn dat op de website thuisgeven.nl te zien is dat er geen rode gebieden meer in Nederland zijn. In het grootste gedeelte ligt men op schema met het huisvesten van pardonners. In sommige gebieden ligt men zelfs voor op schema. De taskforce geeft aan dat de laatste 19% de lastigste categorie is om te huisvesten. Daar zitten veel alleenstaanden bij die inmiddels een netwerk hebben opgebouwd. De taskforce constateert dat er een discrepantie is tussen hun huidige omgeving en waar zij uiteindelijk terecht zullen komen. Hoe wordt omgegaan met mensen die een netwerk hebben opgebouwd, een opleiding volgen of een baan hebben? Toen het pardon werd ingesteld, was er soort convenant tussen onderwijsorganisaties, een deel van het bedrijfsleven en woningbouwcorporaties om te proberen om deze mensen zo snel mogelijk een plekje te geven in de Nederlandse samenleving. Wat is het beleid ten aanzien van de restcategorie? Krijgt iemand die in het zuiden van het land een opleiding volgt en ergens in het noorden een huis krijgt, begeleiding, zodat hij zijn opleiding kan afmaken?

Labels
Bijdragen
Ed Anker

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Ed Anker aan het AO rapportage vreemdelingenketen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > april