Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn aan het spoeddebat Aedes

woensdag 22 april 2009 19:00

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Voorzitter. Wat moet een huurder in een klein flatje in Rotterdam denken van de commotie over het salaris van de oud-voorzitter van Aedes en zijn beoogde opvolger? Natuurlijk begrijpt deze huurder dat corporatiebestuurders meer verdienen dan een gemiddelde huurder in een woning in de sociale sector. Het beheren van veel huizen vraagt de nodige expertise, maar anderhalve ton voor drie dagen werk is wel heel erg veel geld, ook in verhouding tot de verantwoordelijkheden en de bevoegdheden. Mijn fractie heeft de volgende vragen.

Over de beloning voor de oud-directeur zou ik graag een helder antwoord willen krijgen op de vraag waarom er betalingen plaatsvinden op basis van een opzegtermijn van twaalf maanden, terwijl de voorzitter zelf terugtreedt.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik heb een vraag over het punt dat anderhalve ton veel geld is voor drie dagen werk. Dat vind ik ook, maar het is nog veel erger. Het was twee ton voor de heer Calon en het is twee ton voor de heer Calon, inclusief auto met chauffeur. Eigenlijk is er geen stap gezet. Er is niets veranderd. Ik zou daarop graag een reactie hebben, voordat er misverstanden over gaan ontstaan.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Als mevrouw Van Gent even had gewacht, dan was ik zelf op dat punt gekomen. Dit was alleen maar een inleiding.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Maar u had het over anderhalve ton, vandaar.

De voorzitter:

Mevrouw Van Gent, laat u mevrouw Ortega-Martijn even uitpraten, dan komt het vanzelf.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Ik kom even terug op de opzegtermijn van twaalf maanden, terwijl de voorzitter zelf terugtreedt. Of is hier sprake van beëindiging met wederzijds goedvinden? Als dat zo is, hoor ik het graag. Ook hoor ik graag een antwoord op de vraag of deze opgebouwde opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst van 1982 is opgenomen.

Wat betreft de beloning voor de nieuwe directeur moet helder worden waarover wij praten. Het salaris is nu met €50.000 verlaagd, maar er is natuurlijk wel sprake van een dienstverband in plaats van een management fee. Wat is het verschil per saldo? Ik bedoel niet alleen qua beloning, maar ook wat betreft bijkomende zaken en risico's voor de werkgever. Hiermee beantwoord ik de vraag van mevrouw Van Gent. In mijn berekening zijn wij iets meer geld kwijt dan wat staat in het voorliggende voorstel.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik ben blij dat mevrouw Ortega-Martijn dat zegt. Wij zijn natuurlijk een beetje voor de gek gehouden. Gelukkig heeft dat vrijdag niet langer dan een uur geduurd, voor iedereen wakker werd. Begrijp ik goed dat mevrouw Ortega-Martijn voorstelt dat men zich gewoon moet houden aan de Balkenendenorm? Geen flauwe kul verder. Dan weten wij waar wij aan toe zijn; dat is ook handig voor de minister. Of komt mevrouw Ortega-Martijn daarop straks nog terug?

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Ik hecht er toch aan om mijn verhaal even af te maken.

De voorzitter:

Dat mag u.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Wij voeren toch een debat, voorzitter? Dit maakt het een beetje levendig.

De voorzitter:

Mevrouw Ortega-Martijn wil graag haar eigen verhaal houden. Ik hoop dat aan het einde zal blijken dat mevrouw Van Gent geen vragen meer heeft.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Aedes gaat over de eigen salarissen. Het is echter wel een koepelorganisatie van maatschappelijke ondernemingen en dient volgens ons te voldoen aan de Balkenendenorm.

In de brief van de minister wordt gesproken over de Izeboudnorm. Hoe verhoudt het salaris zich tot de Balkenendenorm? Waarom is daarop niet geanticipeerd? Hoe komt het dat de Izeboudnorm niet toegepast wordt op de volledige sector? De minister spreekt over normeringswetgeving. Wanneer komt het kabinet daarmee? Gaat deze wetgeving over de volle breedte gelden voor de alle corporaties plus de koepelorganisatie? Is daarmee de Izeboudnorm van de baan?

Hoe lang duurt het nog voordat alle bestuurders gaan voldoen aan de Balkenendenorm? Worden er bij herverkiezingen ook voorwaarden gesteld aan zittende bestuurders?

De minister zegt in zijn brief dat hij helemaal geen bevoegdheden heeft en niets anders kan doen dan boos reageren en zijn ongenoegen uiten. Misschien is het een idee dat hij een beetje dreigt om niet meer met Aedes te overleggen of te spreken en op die manier druk uitoefent? Ik hoor graag de reactie van de minister.

Het laatste woord is aan de ledenraad. Die beslist of deze benoeming gesteund wordt. Ik vertrouw erop dat de raad de juiste beslissing neemt omdat hij dit aan zijn huurders verplicht is.

Labels
Bijdragen
Cynthia Ortega

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn aan het spoeddebat Aedes'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > april